Medisch Centrum Maarheeze

Kijkakkers 30
6026 ER MAARHEEZE

info@fysiomaarheeze.nl
www.fysiomaarheeze.nl

0495 592 406

Bekkentherapie

Onze bekkentherapeut is gespecialiseerd in klachten in en rondom het bekken. De klachten kunnen optreden tijdens en na de bevalling, maar ook pas na een langere periode. Bij Fysio Maarheeze is Anne-Marie Free-Mulder hierin gespecialiseerd.

Als de klachten optreden tijdens de zwangerschap, dan zal de therapie met name gericht zijn op adviezen met betrekking tot houding en beweging. Daarnaast zijn er specifieke behandeltechnieken om de pijn te verminderen of te verhelpen.

Na de bevalling kunnen de klachten blijven aanhouden of na een bepaalde periode terugkeren. Ook dan zal de therapie bestaan uit adviezen, maar dan zal de bekkentherapeut ook gaan analyseren waarom de klachten niet herstellen. De behandeling bestaat dan vaak uit specifieke spieroefeningen om de bekkenbodem en de lage rug stabieler en sterker te maken. In andere gevallen is het juist nodig om meer ontspanning in het bekkengebied te krijgen.

Incontinentieklachten

Tijdens de zwangerschap, na de zwangerschap en ook op latere leeftijd kunnen er incontinentieklachten ontstaan. Ook bij mannen kunnen er incontinentieklachten ontstaan na bijvoorbeeld een prostaatoperatie. Er kan dan urineverlies optreden bij bijvoorbeeld hoesten of niezen. De oorzaak zit dan vaak in het feit dat mensen hun bekkenbodemspieren niet meer goed kunnen aansturen doordat deze te zwak of juist te gespannen zijn. Door middel van specifieke spieroefeningen komt de controle over de bekkenbodemspieren weer terug waardoor de klachten verminderen of verholpen kunnen worden.

Voorbeelden van klachten die onze bekkentherapeute kan behandelen:

  • pijn in de lage rug, bekkenregio, liesstreek
  • pijn tijdens tillen, staan, zitten, gaan staan en zitten, draaien in bed, traplopen
  • pijnklachten tijdens de zwangerschap
  • pijnklachten na de bevalling
  • urineverlies tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling
  • pijnklachten die ook maanden/jaren na de bevalling opspelen
  • urineverlies die ook maanden/jaren na een bevalling opspelen
  • urineverlies op latere leeftijd zonder aanwijsbare oorzaak
  • urineverlies bij mannen, zoals bijvoorbeeld na een prostaatoperatie