Medisch Centrum Maarheeze

Kijkakkers 30
6026 ER MAARHEEZE

info@fysiomaarheeze.nl
www.fysiomaarheeze.nl

0495 592 406

Pilates

Pilates is een systeem van oefeningen bedacht door Joseph Pilates die zowel op de grond, staand als met behulp van apparaten gedaan kunnen worden. De oefeningen draaien in essentie om het volgende:

Het stabiliseren en verbinden van het bekken-romp gebied is van groot belang. Vandaar dat de houding waarin een oefening uitgevoerd wordt zo veel uitmaakt bij Pilates.Het is makkelijk om de buikspieren in dagelijkse bewegen niet mee te nemen, mede doordat we graag de buik ontspannen. Hierdoor draaien de rugspieren overuren bij het stabiliseren van het bekken. 

Belangrijk is de ‘neutrale rug’. Dit is een rugvorm die de natuurlijk bollingen en hollingen als uitgangspunt neemt. Het strekken van de rug is op zichzelf al een oefening en is binnen de Pilates oefeningen een voorwaarde. Door op de juiste manier te strekken worden de rugspieren optimaal geactiveerd.

Naast de rechte rug dient een rug ook flexibel te zijn. Dit betekent dat het alle kanten op moet kunnen buigen.Teveel flexibiliteitsoefeningen kunnen ook een averechts effect geven en het kan de stabiliteit ondermijnen. We zoeken binnen Pilates naar een gezonde balans tussen flexibiliteit en stabiliteit. 

Het opbouwen van kracht is bij Pilates niet inherent aan het kweken van spiermassa. Het heeft eerder te maken met het kunnen aanspannen van de juiste spieren. Veel spiermassa strookt niet met het idee van krachtsopbouw bij Pilates. Het hebben van sterke diepe buik- en rugspieren daarentegen wel. Het maakt dus veel uit welke delen van het lichaam op welke wijze sterk zijn. Hierin de juiste verhouding vinden leidt tot kracht en vitatliteit.

Door Pilates  te beoefenen creëert men een enorme controle over het lichaam. In het opbouwen van kracht gaat het er immers om de juiste delen van het lichaam op de juiste manier te bewegen zodat de krachtsopbouw in optimale verhouding is. Daarom wordt Pilates ook wel ‘contrology’ genoemd. De beoefenaar krijgt steeds meer beheersing over het lichaam en weet steeds beter hoe en vanuit waar er kracht gezet kan worden in het lichaam. De controle is niet alleen een component van krachtsopbouw, maar ook een doel op zich bij Pilates.

Weten en voelen waar een beweging vandaan komt is een belangrijk principe in het beoefenen van Pilates. Wat is het centrum van de kracht en beweging? Het antwoord op die vraag wordt in iedere Pilates oefening telkens weer gesteld en beantwoord. Zo krijgt de deelnemer meer bewustzijn over het lichaam en hoe het beweegt en zal hij of zij beter in staat zijn het optimaal te bewegen en gebruiken.

Alle oefeningen bij Pilates vinden plaats onder grote controle van het eigen lichaam. Lichaam en geest zijn bij iedere beweging betrokken. De lichaamshouding is daardoor bij iedere oefening gespecificeerd. Met de verhoogde controle over het lichaam worden de juiste spieren aangesproken en wordt het lichaam in een krachtige balans geplaatst. De beoefenaar voelt zich sterk, vitaal, in controle en bewust.

Wilt u kennis maken met Pilates? Neem dan contact op met Mieke van Vucht 06-50525959